Është zyrtare: kemi gjetur valët gravitacionale

 

Ky është “zbulimi i shekullit”: eksperimenti fizik amerikan Ligo ka kapur sinjalin e parë të valëve gravitacionale teorizuar nga Ajnshtajni një shekull më parë dhe (deri tani) të pa vërejtura ndonjëherë.

Albert Einstein e kishte parashikuar në vitin 1918. Sot, më në fund, ne kemi vërejtur “valët gravitacionale” për herë të parë. Nuk ka më dyshime apo e kushtëzime, këtë herë: Fulvio Ricci, fizikanti i eksperimentit Virgo, ka njoftuar dje arritjen e një qëllimi të një rëndësie epokale për fizikën moderne. Sinjali i valëve të para gravitacionale të vëzhguara nga njerëzit janë zbuluar më Shtatot 14, 2015 në 11:40:45, ku në të njëjtën kohë, nga interferometeri i eksperimentit ALIGO në Hanford dhe Livingstone.

Ca8dt_lWwAAN92a

Valët gravitacionale janë një shqetësim i hapësirë-kohës (materjal i cili, sipas teorisë së relativitetit të Ajnshtajnit, është bërë universi jonë) që vjen për shkak të përshpejtimit të një ose më shumë trupave që kanë një masë (për shembull, dy vrima të zeza ose dy yje në rrotullim), ajo propagandon me shpejtësinë e dritës dhe në vend modifikon lokalisht hapësirën dhe kohën.

Vëzhgimi i valëve gravitacionale është një tërmet i vërtetë në fizikë: së pari, eksperimentalisht konfirmoi parashikimet dhe pasojat e teorisë së Ajnshtajnit; por, më e rëndësishmja, ajo do t’u japë shkencëtarëve mundësi për të analizuar në detaje fenomenet që ndodhin në burimet e valëve gravitacionale, rritjen e të kuptuarit të dinamikës së vrimave të zeza, kuazarët, yjet neutronike dhe supernova.

“LIGO dhe Virgo janë dy nga katër interferometrat më të mëdhenj në botë”, thotë Ricci “, dhe, që nga viti 2007, kanë punuar pa pushim së bashku për të kërkuar ekzistencën e valëve gravitacionale. Rezultati i parë ishte interesant për të gjetur një limit maksimal për rrjedhjen e valëve gravitacionale që mund të arrijnë planetin tonë. Në vitin 2015, Ligo ka ndryshuar pamjen duke përvetësuar mjetet më të fuqishme dhe të sofistikuara për zbulimin, që më në fund, më 14 shtator, bëri që fizikantët të kërcejnë nga karriget.